nak duet takk.. tokan sini yeahh... :)

assalamualaikum.. kita hanya mampu tawakal.. inn shaa allah.. rezeki itu dari allah..
Income RM900 sehari tanpa modal. Tuan/Puan drpd kita berFB/berWECHAT/WHATSAPP xdapat hasil...apa kata sambil2 tu kita buat income nak?? tekan link ni klau nak join na buat duet.. inn shaa allah... ada hasil nya... meyh isi kat sini...
http://pay4shares.com/?share=134367

Thursday, April 26, 2012

Tips: Matrik? tingkatan 6? Diploma? Mana satu nak Pilih ni??



hai3.. ape khabar sume.. eheee...
haaaa.. ari ni ieka na gtaw info2 sikitla.. 
ni pun share2... sharing is caring right??
betoll ta?? okayh.. buat adik2 yang lepasan SPM tu..
ni haaa.. baca sinieyh.. sooo.. buatla pilihan TERBAEK!!!!

MATRIX


1.Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)


2.Nak masuk susah (Contra)


... 3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)

4.Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)

5.Kurang praktikal (Contra)

6.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)

7.Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)

8.Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)


ASASI/FOUNDATION

1.Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA

mostly not available. (Contra)

2.Nak masuk susah (Contra)

3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)

4.Kurang praktikal (Contra)

5.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)

6.Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)

7.Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

DIPLOMA

1.Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan

 hanya 2 tahun. (Not so contra)

2.Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)

3.Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan
 menang. (Pro)

4.Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi
banyak dari major. (Pro)

5.Pembelajaran lebih relax. (Pro)

6.Mungkin melekakan. (Contra) (mende ni leh jdi Super Contra kalo kome leh pikir psal
 'dunia so sial' kat Malaysia ni camne)

7.Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

TAHMIDI (USIM shj)

1.Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Tapi ianya sama macam matrikulasi dan asasi.
 Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.

2.Perlu power bahasa arab.

FORM6

1.Tempoh pengajian yang singkat (Pro)

2.Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)

3.Kalo score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)

4.Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)

5.STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)

6.STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)

7.STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

SIJIL

1.Pra- U (Contra)

2.Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)

3.Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung

Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6
tahun minima. (Contra)

4.Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas
science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.



psst* ieka ta galakkan korang ambik sijil k..................


adiosss ^^, wasalam.. sama2 menuju puncak

11 comments:

Sharon said...

Terbaik!! Thanks a lot!
http://sharonnghy94.blogspot.com
http://nonsensical-orator230994.blogspot.com

:::Mizz Freesia::: said...

saya nak masuk Form 6.. hehehehe!! lagi pun sistem baru kali nie lbih mudah. tpi kalau science stream masih lagi susah sket.. Thanks yer.. ^^,

siti zulaikha said...

@Sharon same.. ^^, sharing is caring right.. ^^,

siti zulaikha said...

@:::Mizz Freesia::: same2.. hhe.. buatla yang mane ase sesuai dgn diri.. ^^, smoga bjaya.. ^^,

emeliena said...

As-salam.. aaa, nice info pretty (: thanks for sharingg .

siti zulaikha said...

@emelienawasalam.. same2.. ^^, hope mmbantu lerw info nieyh.. (=

AfiZaOthMan said...

GOOD INFO
JOM FOLLOW BLOG NI PULAK TQ
http://stylistacollection.blogspot.com/

siti zulaikha said...

@AfiZaOthMan done.. nice.. ^^, follow u

zera eira said...

ok, dulu zera dapat matrik n diploma. zera pilih dip sbb cuma 2 tahun stengah je. civil engg. da na masuk tahun dua. :)

zera eira said...

ok, dulu zera dapat matrik n diploma. zera pilih dip sbb cuma 2 tahun stengah je. civil engg. da na masuk tahun dua. :)

siti zulaikha said...

@zera eira wah2.. same.. ehe.. ^^, tapi sye da masok sem 3.. ^^, ehee